Deel III – Flitser los van de camera (Strobist)

In de vorige twee posts hebben we het gehad over accessoire en technieken om het harde  flitslicht van de reportageflitser aangenamer te maken. De twee grote nadelen van het gebruik van de reportage flitser zijn: Hard licht, de richting van de lichtinval op het onderwerp.  Beide konden we deels oplossen door indirect te flitsen, het aandeel flitslicht te beperken (ISO opschroeven, werken met lagere sluitertijden en grotere diafragma’s) of de flits verzachten met accessoires als bv een Gary Fong. Maar waarom zouden we de flits op de camera laten staan?

Het gebruik van flitsers los van de camera, is een techniek die al even oud is als het flistlicht zelf (en dan mag je het ontbranden van magnesium poeder mee in gedachte nemen). Vrij recent kent deze techniek wel een grote opmars doordat de techniek vrij betaal baar is geworden. Je hebt immers geen grote dure studioflitsers en generators nodig. Met een reportageflitser lukt het ook. Enkele decennia geleden moest je de flits (reportage flitser of studioflitser) met je toestel verbinden door middel van een kabeltje. Tegenwoordig kan het volledig draadloos. Je kan de flitsers (zelf in TTL) aansturen via radiosignalen of door optische communicatie tussen je toestel en je flitser.

Aangezien er tegenwoordig honderden websites, DVD en workshops georganiseerd worden rond deze oude techniek (google maar eens op “STROBIST”  of “Off camera Flash”), ga ik in deze post niet in detail wat betreft de mogelijkheden, benodigdheden voor deze techniek. Ik laat enkel kort zien welk verschil je kan verwezenlijken tegenover het gebruik van je reportageflitser op je camera.

 

Voor onderstaande foto’s heb ik de flitser, een Nikon SB900, ingesteld op “remote”. Om de flitser aan te sturen heb ik de “pop-up” flitser van de D700 ingesteld als commander.  Hoe je dat doet kan je vinden in je handleiding  van de de SB900 en de D700.  De flits heb ik door middel van een swiveltje op een lichtstatief gezet.  Maar je kunt de flits evengoed monteren op een camera statief of via het bijgeleverde voetje ergens op een tafel of kast zetten. Ik heb geen accessoires op de flitser gemonteerd om het flitslicht te verzachten.  Toch ziet de foto er anders uit. De schaduw is hard, maar valt niet op de achtergrond en is daardoor minder storend.  Meteen is het voordeel van de flits los van de camera duidelijk. We kunnen nu eenvoudig kiezen van waar het licht komt, en dus ook waar de schaduw zal vallen.

 

 

We kunnen nu een stap verder gaan. Willen we zachter licht, dan hebben we een bijna oneindig aantal mogelijkheden. Natuurlijk kunnen we ook weer de gary fong op de flits zetten, maar om licht echt te verzachten moeten we zorgen dat de lichtbron groter wordt ten opzichte van het onderwerp.  In de eerste post hebben we dat gedaan door indirect te belichten.  Dat kunnen we nu ook, maar we kunnen evengoed een flitsparaplu, reflectiescherm of  softbox gebruiken.  Voor onderstaande foto’s heb ik een witte paraplu tussen de flitser en het onderwerp geplaatst. Het licht is meteen veel zachter (let op de schaduwen).

 

 

Maar we hebben nog meer mogelijkheden. We kunnen nu meer flitsers gaan gebruiken. Bijvoorbeeld een flitser met paraplu als zacht hoofdlicht en een tweede met een grid als effectlicht. Of we kunnen een flitser met een kleurengel op de achtergrond richten…

Heb je een Nikon reportage flits? Beperk je dan niet tot het gebruik op de camera!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s