Digitale fotografie = Post Processing

Veel van de fotografen onder ons zijn verre van computer-addicten, maar met de komst van de digitale fotografie en de noodzaak van een goede RAW (NEF) workflow, is elke fotograaf veroordeeld tot het gebruik van de digitale donkere kamer.

 Ik heb meermaals mijn hoofd gebroken over de digitale nabewerking. Natuurlijk primeert de kwaliteit van de opname, maar een goed systeem uitdokteren van de zogenaamde postprocessing en archiveren van bestanden is meer dan belangrijk. Onlangs ben ik van PS Element (die ik ooit gratis bij een ALDI camera kreeg) overgestapt naar LR2. Een behoorlijke investering, maar goedkoper dan PS CS3 of CS4 en schreven op maat van de fotograaf.

 LightRoom heeft als het ware de volledige RAW workflow van de fotograaf gestroomlijnd. Van het importeren van je RAW files, het bewerken, toto het printen of maken van web gallery’s. LR heeft aan alles gedacht. Sinds het gebruik van LR, en het volgen van deze workshop, is de tijd die ik achter de PC doorbreng drastisch verminderd.

 Een tip voor alle LR gebruikers onder jullie: Hou de weblog van Piet Van den Eynde in het oog. De auteur van het boek “Lightroom 2 ontmaskerd” geeft geregeld tips en tricks omtrend het gebruik van LR. Deze week vind je er zelf een heuse LR video over het ontwerpen van mooie print lay-outs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s